Sorry! Your browser does not support JavaScript, please enable it if possible.

FAQ

Hur går det till?

Du som lärare anmäler klassen till Den stora läsutmaningen, sedan är det bara att sätta igång att läsa! Den klass som har läst under flest antal minuter under tävlingsperioden vinner världens bästa skolresa till Astrid Lindgrens Vimmerby.

Hur många böcker får vi läsa?

Hur många ni vill!

Hur mäter jag läsminuter?

Det finns flera smarta sätt att visualisera lästa minuter. I ”Digitala tävlingskitet” finns en mall med klockor att fylla i för att rapportera lästid. Eleverna kan läsa både i skolan och hemma och fylla i antal minuter och vilken bok de har läst. Har de läst hemma kan en förälder skriva under.

Varför en läsutmaning?

Vårt mål är att uppmuntra till läsning med både bredd och höjd. Alla läser på sin nivå och efter sina intressen och sin smak, men med en gemensam nämnare: ju mer vi läser, desto bättre läskondis och större ordförråd får vi. Och det är bra grejer!

Varför just fjärdeklassare?

Utredningar har visat att barns läsintresse sjunker i mellanstadieåldern. En del barn har kanske inte läst så många böcker innan dess heller. Vi vill att alla barn ska få möjlighet att göra orden och språket till sitt, för att förverkliga sig själva och bygga vårt gemensamma samhälle och vår demokrati.

Jag har ingen 4:a, kan vi vara med ändå?

I år är tävlingen endast öppen för fjärdeklassare. Yngre elever kan läsa, läsa och läsa för att få upp läskondisen och bli en vass utmanare i 4:an! Och har du elever som redan gått i fyran och kanske varit med i Den stora läsutmaningen går det ju finfint att på egen hand fortsätta att använda materialet i en egen läsutmaning.

Hur kan jag testa elevernas läskondis?

Vi vill tipsa om att testa läskondisen hos dina elever genom att göra LegiLexis test AVK1 före och efter Den stora läsutmaningen. Du får då statistik på hur dina elevers läsning har utvecklats under perioden. Sannolikt kommer du att se att de elever som läst mycket under utmaningen också tydligt förbättrat sin läskondition! (Se LegiLexis sajt: legilexi.org)

Ska jag rapportera in antal böcker också?

Nej, det enda du rapporterar in är klassens gemensamma lästid. Men att visualisera alla lästa böcker är peppande för eleverna - använd till exempel våra ”bokryggar”, fyll i och färglägg och klistra upp i klassrummet!

Hur kan vi boktipsa?

Reflektion är en stor och viktig del av läsningen, så beskriv vad ni har läst och berätta för andra! Använd till exempel en bokrapport, titta gärna bland materialet här på sajten. Klasser kan boktipsa varandra, eller så kan skol- eller folkbiblioteket hjälpa er att sprida era boktips? På sajterna jagharläst.se och boktipset.se kan ni också recensera böcker och därmed tipsa andra om dem!

Räknas det att lyssna på böcker?

Nej, bara egenlästa minuter räknas i tävlingen, inte lyssning på ljudböcker eller högläsning. Den stora läsutmaningen handlar om lästräning. Att lyssna på böcker är ett jättebra sätt att uppleva en bok, men det tränar inte läskondisen lika bra. Däremot får den som läser högt läsminuter, så elever kan till exempel högläsa för en annan klass, en släkting eller kanske ett djur!

Forskning visar att läsning av tryckta texter ger bättre läsförståelse (läs artikel från Skolverket här). E-böcker är tillåtna, men vi rekommenderar fysiska böcker.

Hur gör de som har lässvårigheter?

Vi vill att alla som vill ska kunna delta i Den stora läsutmaningen och därför räknar vi läsning i minuter. Hur snabbt eller långsamt en elev läser spelar alltså ingen roll. Alla kämpade minuter med en bok räknas. Kom ihåg att alla sorters böcker räknas: tjocka, tunna, lättlästa eller med mycket bilder. Det viktiga är att alla kan delta! Om eleven har särskilda anpassningar i undervisningen så gäller givetvis samma anpassningar för deltagande i Den stora läsutmaningen, till exempel vad gäller att läsa talböcker.

Vi är bara 15 elever i klassen

…kan vi tävla på lika villkor?

När läraren rapporterar in klassens resultat efter tävlingsperiodens slut, anger man också antal elever i klassen och resultatet viktas så alla tävlar på samma villkor oavsett storlek på klassen.

När börjar tävlingen?

Tävlingen startar den 15 september. Tid ni läst innan det datumet räknas inte, men har säkert varit bra uppvärmning! Sista läsdag är 1 december.

Kan jag följa er på sociala medier?

Följ oss på @denstoralasutmaningen på Instagram, Facebook och på YouTube. Det kommer dyka upp en massa roligt under tävlingens gång!

Kostar det någonting?

Nej, det är gratis att vara med i tävlingen.

Får man läsa serier?

All läsning är så klart bra läsning! Grafiska romaner som tex manga och genomillustrerade berättelser är helt okej, men i just den här tävlingen landade vi i gränsdragningen att begreppet ”bok” exkluderar serietidningar.